top of page

WINNAARS ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN 2019

fotografie: Sara Donkers

Donderdag 6 februari werden tijdens een spraakmakende avond in de Stadsschouwburg van Nijmegen de Architectuurprijzen 2019 uitgereikt. Estel Residence won de vakjuryprijs. De vakjury was unaniem in haar keuze voor de bijzondere transformatie van het voormalige ‘Haskoning kantoorgebouw’ naar het luxe appartementengebouw Estel Residence. Het CPO (Collectief Particuliere Opdrachtgeverschap) project De Getijden sleepte de Duurzaamheidsprijs in de wacht en De Bastei nam de Publieksprijs mee naar huis. 
 

De jury:

  • Voorzitter: Mireille Jeurnink (directeur vastgoedontwikkeling bij Van Wonen) 

  • Jurylid: Paul Verhoeven (architect Happel Cornelisse Verhoeven)

  • Jurylid: Saskia Naafs (journalist en adviseur Rijksbouwmeester)

  • Jurylid: Jeroen Simons (architect-partner Inbo architecten)
     

Vakjuryprijs
Na uitgebreid overleg kwam de vakjury tot een selectie van drie projecten uit 10 genomineerden, waarbij vooral de flexibele houding ten opzichte van de opgave van de betreffende architecten in het oog sprong: de herontwikkeling van het Framycomplex door Flow Architecten, De Bastei door van Roosmalen van Gessel architecten en Estel Residence door Teake Bouma architectuur/stedenbouw.

 

Alle drie voegen duidelijk waarde aan de stad toe. Echter, waar de jury enkele architectonische beslissingen bij De Bastei en de herontwikkeling van het Framycomplex ter discussie stelde, waren de juryleden unaniem lovend over de tot in detail uitgevoerde transformatie van het kantoorpand Estel naar het huidige appartementencomplex. Ook opdrachtgever Fiduvast kreeg complimenten: kwaliteit ging hier duidelijk boven kwantiteit.


‘De transformatie van Estel Residence is een voorbeeld voor hoe we met jonge monumenten moeten omgaan. Het gebouw straalt een soort vanzelfsprekendheid uit dat te danken is aan de perfectionistische transformatie en het respect voor het originele ontwerp van Alexander Bodon, bewonderenswaardig’ aldus de jury. 


De Jury heeft in haar overwegingen gekeken naar de creatieve oplossingen die de organische processen naar een hoger plan tilden. Opmerkelijk is dat keuzes vaak zijn gemaakt vanuit een grote betrokkenheid die breder is dan een pure architectonische benadering. De architecten stelden zich dienstbaar op, de opgave en wensen van de gebruiker werden centraal gesteld. Dit leidde tot bijzondere ontwerpen met een gedeeld eigenaarschap. 


Daarnaast is er bij alle genomineerden goed gelet op aansluiting op de omgeving, zowel in sociaal als in fysiek opzicht. Tijdens uitgebreide processen werden bewoners betrokken, buren geïnformeerd of het landschap geëerd. De gelaagdheid van de projecten kwam duidelijk naar voren. Geen van de projecten stond op zichzelf, los van zijn omgeving met de ambitie een icoon te worden. De jury ziet deze focus op de context als een teken van zelfvertrouwen: Nijmegen heeft geen geïsoleerd icoon nodig. Dit gold eigenlijk voor alle genomineerden: de kwaliteit was over het algemeen goed.


Duurzaamheidsprijs 
Uit de 7 genomineerden koos de jury 3 kanshebbers: Natuurlijk Circulair, een duurzaam gastenverblijf met beheerderswoning, dat tevens hoog scoorde bij de Publieksprijs, Nimco, de renovatie van de oude schoenfabriek (nu supermarkt) waarbij de historie in ere is hersteld en veel slimme technieken zijn toegepast en het CPO project De Getijden.


Net als bij de Vakjuryprijs, was de jury unaniem over de winnaar: CPO De Getijden. De holistische aanpak van het project waarbij de sociale betekenis van duurzaamheid evengoed invulling kreeg als de technische, was voor de jury doorslaggevend. Een voorbeeldproject in alle aspecten. 

Eervolle vermelding: Talis

Ten slotte wilde de jury nog een eervolle vermelding toekennen. Deze ging niet naar een specifiek project maar naar een opdrachtgever. Voor de manier waarop Talis het proces in de Kolpingbuurt en de Rentmeester heeft ingericht, de lange adem, de brede context en de sociale aanpak, verdient de woningcorporatie absoluut een compliment. Hun aanpak is een inspirerend voorbeeld voor werken aan sociale duurzaamheid.

Lees hier het juryrapport

Publieksprijs
Niet eerder stemden zoveel mensen op de Publieksprijs, bijna 3000 keer werd het stemformulier ingevuld. Met een ruime meerderheid was De Bastei de grote winnaar. Vooral het respect voor de Nijmeegse geschiedenis, haar omgeving en de creatieve wijze waarop architecten van Roosmalen van Gessel omgingen met de opgravingen, werden gewaardeerd. ‘Een cadeau voor de stad’ zo stelde zowel de jury als één van de stemmers.

De puntentelling ging als volgt: elke eerste plek ontving 3 punten, elke tweede plek 2 punten en elke derde plek 1 punt. Dit leidde tot de volgende uitslag:
 

  1. De Bastei met 2348 punten

  2. Natuurlijk Circulair met 1410 punten

  3. Concertgebouw De Vereeniging met 1255 punten

  4. Berchmanianum met 1086 punten

  5. SportQube met 826 punten

  6. Nimco met 815 punten

  7. De Kolpingbuurt met 679 punten

  8. Zorgboerderij in het Westen met 602 punten

  9. Koningsdaal-Zuid met 567 punten

  10. Koningsdaal blok 3 en 4 met 507 punten

  11. Estel Residence met 476 punten

  12. Herstrucutrering Framycomplex met 430 punten

  13. Meander met 401 punten

  14. De Rentmeester met 389 punten

  15. Woonhuis De Waaijer met 370 punten

  16. CPO De Getijden met 336 punten

  17. Alfa Laval met 324 punten

  18. Restaurant Stroom met 286 punten

  19. Verduurzaming jaren '70 flats met 223 punten

  20. De Grote Boel met 206 punten

  21. Herstructurering Nachtegaalplein met 186 punten

  22. Circusterrein Hatert met 176 punten

  23. Appartementen Molenweg  met 139 punten

  24. Herstructurering Hengstdal met 127 punten

  25. Stadsvilla Kopse Hof 9b met 89 punten

  26. Stadsvilla Kopse Hof 9a  met 75 punten

  27. Stadsvilla Kopse Hof 9 met 64 punten

  28. Stadsvilla Kopsehof 9d met 54 punten

  29. Nieuwbouw appartementen Malvert met 24 punten


Actueel Jaarprogramma
Tijdens de feestelijke, uitverkochte prijsuitreiking presenteerde ACN directeur Pepijn Sluiter het jaarprogramma 2020. De opgaven die klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en duurzamere voedselvoorziening aan de toekomstige stellen, staan hierin centraal. Toch is de toon optimistisch, het ACN richt zich op de mogelijkheden om Nijmegen toekomstbestendig in te richten, naar het voorbeeld in eigen stad: Ruimte voor de Rivier. Landschapsarchitect en directeur van OKRA architecten Martin Knuijt, verwerkte dit in zijn lezing ‘De stad als Ecosysteem’ waarmee hij het programma aftrapte. ‘De grote betrokkenheid van de Nijmegenaren en de actuele, originele insteek van het jaarprogramma beloven veel goeds dit jaar voor Nijmegen’ aldus Knuijt. 

Er staat ons een mooi, inhoudelijk jaar te wachten!


De Architectuurprijs
De Architectuurprijs Nijmegen is een terugkerende prijs die wordt georganiseerd door het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) in opdracht van de gemeente Nijmegen. Met deze waardering voor hoogwaardige stedelijke ontwikkeling willen de partijen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen, bewoners van de stad betrekken bij  hun leefomgeving en aan architecten, bouwers, woningcorporaties, bestuurders en bewoners een discussie- en ontmoetingsplatform bieden. 

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2021 | Alle rechten voorbehouden

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN)

Winselingseweg 16, U-74

6541 AK Nijmegen

06 11 62 02 17

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

OVER

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. 

Lees meer...

bottom of page