top of page

ARCHITECTUURPRIJS NIJMEGEN

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseerde, in opdracht van de gemeente Nijmegen, dit jaar voor de negende keer Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil ACN de kwaliteit van architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Hortus Ludi, gelegen aan de Dobbelmannweg, heeft de negende Architectuurprijs Nijmegen gewonnen. Hortus Ludi is een ensemble van elf volledig houten, natuurinclusieve woningen in de wijk Hazenkamp. Het project scoorde het hoogst in het oordeel van de vakjury: “Een inspirerend voorbeeld voor de realisatie van houtbouw”. Het gebouw is in opdracht van Dura Vermeer ontworpen door Studio Architectuur MAKEN.

 

Hortus Ludi

“Collectief, circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief”, zo omschrijft Studio Architectuur MAKEN de kernwaarden van het ensemble. “Duurzaamheid maakt daarom ook een belangrijk onderdeel uit van de esthetiek van de gebouwen. De architectuur sluit ook aan op het naast gelegen monumentale Dobbelmannklooster. De woongebouwen en het poortgebouw zijn ontworpen als een voortzetting van het kloosterensemble met eenzelfde maat, schaal, compositie en ornamentiek”. 

 

Een kwaliteit die ook op waardering van de jury kon rekenen, zo blijkt uit het juryrapport: “De harmonie met het naastgelegen kloostergebouw zorgt voor een mooie ritmiek, zowel architectonisch als landschappelijk. Het geheel straalt een ontspannen en vrolijke sfeer uit, wat het een feestelijk karakter geeft”. 

 

 

 

 

De jury noemde daarnaast de keuze om minder woningen te realiseren dan beoogd opvallend: “Dit maakt de woningen beschikbaar voor een selecte groep, maar tegelijkertijd is er een gedurfde keuze gemaakt om niet zoals gebruikelijk – bij woningen van deze waarde en voor deze doelgroep – ruimte te reserveren voor eigen parkeervoorzieningen of afgeschermde tuinen. In plaats daarvan is er gekozen voor het bouwen van een collectief, inclusief een gedeelde entree, fietsenstallingen en ontmoetingsruimte. De woningen zelf hebben een kleine buitenruimte. 

 

“Deze gedurfde keuzes pakken goed uit voor het collectief én de wijk en maken van Hortus Ludi een voorbeeld voor Nijmegen, en in het bijzonder voor bouwen met hout en collectief wonen.” De jury sprak de hoop uit dat de lessen die geleerd zijn bij realisatie van Hortus Ludi ook meegenomen worden door de gemeente en opdrachtgever naar woningbouwprojecten voor een bredere doelgroep.

 

Eervolle vermelding van de jury

De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan de transformatie van De Vasim, de oude NYMA kunstzijdespinnerij gelegen aan de Winselingseweg. Het ontwerp voor de herbestemming van deze oude fabriek is gemaakt door Zecc Architecten, in opdracht van Lingotto. De jury: “Zelfs in de kleinste details, is de historie van deze plek zichtbaar geworden. Het is bewonderenswaardig dat er niet is toegegeven aan de verleiding om het gebouw volledig te programmeren, puur omwille van financiële overwegingen. De jury is onder de indruk van de zorgvuldige integratie van de ingrepen, die nergens geforceerd of amateuristisch aandoen. Dit is zonder twijfel het meest indrukwekkende herbestemmingsproject van Nijmegen”. 

 

Publieksfavoriet

Ook het publiek kon een favoriet kiezen. Winnaar, met een overtuigend aantal van 979 punten, werd De Vasim. Met 569 punten werd wooncomplex Loyd (EGM Architecten, in opdracht van Van de Klok) gekozen als tweede favoriet. Met 528 punten belandde de Havenkade (van Ommeren architecten, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, JURY! Architecture en Felixx Landscape Architects and Planners, in opdracht van BPD, Talis en Portaal) op de derde plaats.

 

 

Beoordeling door jury en publiek

Alle inzendingen werden aan de vakjury én het publiek voorgelegd. De vakjury heeft in februari alle inzendingen en de meest kanshebbende projecten genomineerd . Deze projecten zijn vervolgens nader beoordeeld tijdens een jurybezoek op 26 maart 2024.

 

De onafhankelijke jury bestond uit juryvoorzitter Do Janne Vermeulen, architect en medeoprichter Team V Architectuur, en juryleden Marco Broekman, architect en stedenbouwkundige en partner BURA, Philomene van der Vliet, landschapsarchitect en medeoprichter BOOM Landscape en Freek Lindeman, technisch architect Mecanoo (tevens winnaar Architectuurprijs Nijmegen 2021).

 

Daarnaast dongen alle aanmeldingen ook mee naar de Publieksprijs. Van 4 maart t/m 2 april kon het publiek zijn favoriet kiezen.

Genomineerden 2024
• Stevenskerk - kapellen westzijde
, Van Hoogevest Architecten
• De Vasim, Zecc Architecten
• Blommers waterbassin NYMA, Boeijenjong Architecten
• De Basis (Groenewoudseweg), architect Bo Kristiaan Janssen
• Transformatie en verduurzaming woonhuis Eleonoraweg, Van de Looi Van Aken architecten
• Hortus Ludi (Dobbelmannweg), Studio Architectuur MAKEN
• Herberstemming PH 7 (Prins Hendrikstraat 7), K3 architectuur
• Leven in Lankforst (Lankforst 43e, 44e, 45e en 14e straat), opZoom architecten bv
• Parkeerhuis Bliek Hart van de Waalsprong, Korth Tielens Architecten
• Hart van de Waalsprong Blok B en C (Graaf Alardsingel, Geert Niemeijerhof, Truus Gelsingstraat en Theo Dobbestraat), AtelierBRINK

​Uitreiking
De Architectuurprijs Nijmegen en de Publieksprijs worden op donderdag 4 april 2024 uitgereikt tijdens een feestelijke avond in De Vasim in Nijmegen. Meer informatie over het programma is hier te vinden.

 

​Over Architectuurprijs Nijmegen

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseerde, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de negende keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil ACN de kwaliteit van architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.​

 

Voorgaande winnaars

Twee jaar geleden werd de Architectuurprijs toegekend aan scholencampus Het Rijks en Jorismavo, ontworpen door Mecanoo Architecten. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door De Achtertuin, naar een ontwerp van Boeijenjong Architecten.​Het project Ecodorp Zuiderveld, van H2A architecten en Talis, ontving de Duurzaamheidsprijs. Nu duurzaamheid een standaard onderdeel is geworden van iedere ontwerp- en bouwopgave wordt deze aanmoedigingsprijs niet meer uitgereikt vanaf deze editie van Architectuurprijs Nijmegen.

 

Ook dit jaar kijken we uit naar de oogst, de spannende strijd en het eindoordeel van de vakjury!

ACN ARCHITECTUURPRIJS 2022_0343.jpeg

Winnaars vakjuryprijs 2021 | Foto: Sara Donkers

bottom of page