We komen steeds minder in contact met de natuur en nu we massaal in steden wonen, lijkt de stad daarmee symbool te staan voor onze afstand tot die natuur. Is dat een reden om onze natuurlijke landschappen sterker te verbinden met onze steden? Of is de stenen omgeving van de stad juist de ideale plek voor een aan ons aangepaste stadsnatuur?
In deze vierdelige videoproductie van het Architectuurcentrum Nijmegen en Radboud Reflects gaan ecoloog en filosoof Matthijs Schouten, sociaal milieukundige Riyan van den Born en architect Piet Vollaard in op de rol van natuur in de stad.
Plannen of verwilderen? | Gesprek onder leiding van Filosoof Cees Leijenhorst Kunnen mens en natuur in harmonie samenleven in de stad? Al sinds de klassieke oudheid denken we in tegenstellingen over cultuur en natuur. Filosoof en ecoloog Matthijs Schouten stelt dat we onszelf eerst moeten afleren om te denken in deze tweedeling, willen we op een gezonde manier kunnen samenleven met natuur in de stad.
Hoe kunnen we ons meer verbonden voelen met de natuur om ons heen? Sociaal milieukundige Riyan van den Born vertelt wat het belang is van natuurervaringen in onze vroege jeugd, een schaarste voor kinderen die opgroeien in de stad.
Is het daarom belangrijk dat we de stad minder plannen en juist meer laten verwilderen? Volgens architect Piet Vollaard moeten we beiden doen. De stad is de natuurlijke omgeving van de mens die planning vereist, maar daarbij is het van groot belang om net zoveel aandacht te besteden aan planten en dieren.
Bekijk hieronder de lezingen of beluister ze als podcast: https://soundcloud.com/acnijmegen/sets/natuur-in-de-stad
Natuurbeelden | Lezing door sociaal milieukundige Riyan van den Born Wat beschouwen stedelingen als natuur? Nu we massaal in de stad gaan wonen verandert ook het type natuur waarmee we dagelijks in contact komen. In de ruige omgeving van de stad zien we vooral aangepaste natuursoorten als muurvarens en stadsduiven. Sociaal milieukundige Riyan van den Born vertelt wat voor natuurbeelden Nederlanders hebben, wat hun landschapsvoorkeuren zijn en laat zien wat de gevolgen zijn van de grootschalige urbanisatie op onze verbondenheid met natuur.
Stadsnatuur | Lezing door filosoof Matthijs Schouten Tegen 2050 woont tweederde van de wereldbevolking in de stad, ver van de natuur verwijderd. De natuur lijkt geen plek te hebben in de stad. Maar is dat wel zo? Filosoof Matthijs Schouten vertelt over stadsnatuur. De natuur die zich volledig heeft aangepast aan de mens. Waarom is deze eenzijdige aanpassing problematisch? Volgens Schouten moeten we de natuur weer gaan zien als onze gelijkwaardige medespeler.
De stad als probleem én oplossing | Lezing door architect Piet Vollaard Kunnen we natuur en stad meer laten samensmelten? Architect, schrijver en ‘natuurlijk ontwerper’ Piet Vollaard geeft zijn visie op natuur in de stad en vertelt waarom natuur en biodiversiteit nadrukkelijk onderdeel moeten worden van een stadsontwerp. Vollaard presenteert zijn visie en een aantal praktische voorbeelden.
Over de sprekers
Riyan van den Born is universitair hoofddocent Socio-ecologische interacties aan het Institute for Science in Society aan de Radboud Universiteit en directeur van het Centre Connecting Humans and Nature (cchn). Ze doet onderzoek naar hoe mensen hun relatie met natuur zien, hoe verbondenheid met natuur tot stand komt en wat mensen motiveert om in actie te komen voor natuur.
Matthijs Schouten is buitengewoon hoogleraar Ecologie en filosofie aan Wageningen University & Research en werkzaam bij Staatsbosbeheer. Als ecoloog heeft hij een bijzondere belangstelling voor onze perceptie van natuur.
Piet Vollaard is architect en architectuurcriticus. Hij is initiator van De Natuurlijke Stad, een platform van architecten, filosofen en stadsmakers dat zich inzet voor de ontwikkeling van natuurlijke stedelijke omgevingen en schreef Stadsnatuur maken een inspiratie- en voorbeeldboek voor natuurinclusief ontwerpen in de Noordwest-Europese stad.
Dit programma wordt gemaakt in het kader van ons jaarthema:
Het ACN onderzoekt de stad vanuit de invalshoeken: stadsklimaat, natuurinclusief bouwen, biodiversiteit, voedsel-voorziening en slimme ontwerpprincipes uit de natuur. Hierbij focussen we op innovatieve oplossingen, op nieuwe manieren van kijken, op groots denken en op kleine aanpassingen en dragen concrete oplossingen en interventies aan.
Bekijk de agenda van het Architectuurcentrum Nijmegen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Comments