Habitat | 31.03.2025 | 20:00 - 21:30 uur | LUX
ACN en Radboud Reflects
Kinderen spelen steeds minder buiten. Volwassenen maken zich zorgen, want buiten spelen is gezond en belangrijk voor de ontwikkeling. Hoe richt je de stad in om buiten spelen te stimuleren? Moet dat met ‘voorbedachte’ speelruimtes of is er een andere manier van denken nodig? En krijgt buiten spelen wel genoeg prioriteit in onze maatschappij? Kom luisteren naar ontwerper Elger Blitz en pedagoog Saskia van Schaik en praat mee over de speelvriendelijke stad.
![](https://static.wixstatic.com/media/ba5b61_ac4d3d0fc71341329b2a31db4c871467~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_519,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/ba5b61_ac4d3d0fc71341329b2a31db4c871467~mv2.jpg)
Saaie speelplekken
Het leven van stadskinderen speelt zich steeds meer binnen af. In de stad is het druk, speelruimte is schaars en autoverkeer belemmert de veiligheid op straat. Ook smartphones, tablets en spelcomputers houden kinderen aan huis gekluisterd. Het gevolg: kinderen spelen minder buiten. En de speelplekken die kinderen naar buiten moeten lokken? Vaak bestaan die uit een verzameling goed doordachte toestellen met weinig risico’s, die niets overlaten aan de creativiteit van het kind. Plekken waar ouders vanaf een picknickbankje hun kinderen in de gaten kunnen houden, op enkele minuten van huis.
Voor wie richten we die speelplekken in? Voor ouders of voor de kinderen zelf? Is spelen in de stad niet veel te saai geworden voor kinderen? Onderzoekers pleiten voor meer risico’s tijdens het spelen en voor minder ‘uitgedachte’ buitenruimtes en speelplekken. Wat is de beste oplossing? En dan niet alleen voor de de 4-jarige, maar ook voor de 12-jarige en alles daartussenin en daarboven? Worden al deze kinderen wel genoeg gezien en gehoord bij het inrichten van stedelijke buitenruimtes?
Goed onderwijs, veel nadenken?
Kinderen hebben het recht op goed onderwijs. Hoe past buitenspelen daarin? Onze maatschappij legt veel nadruk op denken en begrijpen, op goede leerprestaties, maar weinig op de ontwikkeling van onze zintuigen en motoriek. Moeten we spelen, bouwen, ontdekken en zelfs risico’s nemen daarom meer gaan erkennen als een deel van goed onderwijs? En moeten scholen dus meer ruimte inbouwen voor buitenactiviteiten?
Elger Blitz en Saskia van Schaik presenteren hun kijk op de speelvriendelijke stad en gaan daarna in gesprek over de ideale buitenruimte voor kinderen én ouders, en over de vraag of wij het belang van goede speelruimtes in de stad wel voldoende inzien.
Over de sprekers
Elger Blitz is ontwerper en oprichter van Carve, een ontwerpbureau dat al meer dan dertig jaar speelomgevingen maakt in de openbare ruimte. Hij staat bekend om zijn onconventionele aanpak en unieke ideeën bij het ontwerpen van (speel)ruimtes voor kinderen en jongeren.
Saskia van Schaik is pedagoog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onder meer onderzoek naar normatieve aannames in ontwikkeling en naar universele en cultuur-specifieke ontwikkeling. In haar onderzoek werkt ze samen met Struin, een centrum voor natuurpedagogiek. Bovendien is de bestuurslid van Child Care International, een organisatie die internationale uitwisseling van kennis over kinderopvang en educatie voor jonge kinderen stimuleert.
Datum: maandag 31 maart
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: LUX, Nijmegen
Tickets:
· Gratis voor sponsoren ACN, studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees.
· € 6,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Cardhouders
· € 8,50 voor anderen
Aanmelden sponsoren ACN via info@architectuurcentrumnijmegen.nl
Krap bij kas
Wil je graag aanspraak maken op een gratis ticket via onze krap bij kas-regeling⁕? Dat kan via deze link. Na aanmelden ontvang je een paar dagen voorafgaand aan het programma een ticket per mail via Radboud Reflects.
⁕ ACN verwelkomt iedereen, ook geïnteresseerden met een kleine beurs. Ben je benieuwd naar dit programma, maar komt het financieel even niet uit? Met dit gereduceerde tarief bieden we je de mogelijkheid om toch deel te nemen.
Dit programma is onderdeel van de themareeks ‘Habitat’. In het jaarprogramma 'Habitat' bespreekt ACN hoe Nijmegen zich ruimtelijk kan ontwikkelen tot een nabije stad die leefwerelden samenbrengt én sociaal duurzaam is ontworpen.
Comentarios