ACN college | 18.03.2025 | 20:00 - 21:30 uur | NYMA Makersplaats
Verwildering past niet binnen ons beeld van een verzorgde en geordende stad. Die opvatting veranderd langzaam nu natuurinclusief ontwerpen hoog op de agenda staat. Hoe maken we de verwilderde stad gemeengoed en welke ontwerptaal past daarbij? Landschapsarchitect Maike van Stiphout vertelt in haar college over de context van de stad als een biotoop, met planten en dieren als stadsbewoners.
![](https://static.wixstatic.com/media/ba5b61_119c469279a24c9a972faa216878aaa0~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_519,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/ba5b61_119c469279a24c9a972faa216878aaa0~mv2.jpg)
Nestkasten en bijenhotels
Bij stedelijke planning ligt de focus op de behoeftes van de mens, waardoor het belang van natuur op de achtergrond raakt. Groen – in de vorm van bomen, perkjes en parken – wordt vaak gezien als iets functioneels en decoratiefs, benadert vanuit onze eigen behoeftes. Zeker als natuurinclusiviteit geen harde eis is vanuit beleid of een ontwerpopdracht sneuvelt een groengevel nog wel eens om bouw- en beheerskosten te drukken.
Een verwilderde stad past dus niet altijd in binnen de context van de stad, terwijl het een rijke leefomgeving kan bieden aan talloze dier- en plantensoorten, en zo het natuurinclusieve ideaal verder kan brengen dan nestkasten en insectenhotels. Zo’n stad zijn vraagt onder andere om een heel andere kijk op esthetiek.
Natuurlijke woonomgeving
Van Stiphout (DS Landschapsarchitecten) verbeeldt die nieuwe esthetiek in haar landschapsarchitectuur. Met haar twee gidsen voor natuurinclusief ontwerp wil ze het draagvlak voor een groenere, natuurlijkere woonomgeving vergroten. In het eerste deel beschrijft ze de esthetiek van verwildering, terwijl het tweede deel ruimtelijke concepten biedt voor ontwerpers en beheerders die deze benadering in de praktijk willen brengen. Tijdens haar college vertelt ze over haar missie, de twee ontwerpgidsen en laat ze inspirerende voorbeeldprojecten zien.
ACN college 2025
In de ACN collegereeks context bespreken we dit jaar architectuur die gevoelig is voor zijn omgeving en nieuwe verbindingen legt. We geven architecten het podium die ontwerpen vanuit samenhang en verbinding en zich af durven zetten tegen weeffouten in onze samenleving. Die architectuur maken die niet universeel en iconisch is, maar plaatsgebonden en harmonisch.
In februari trapten we de collegereeks af met een college van architect Eric Frijters over de stad als metabolisme. Met Maike van Stiphout zoomen we verder in op de context van de verwilderde stad. In het najaar bespreken we met architect Jan Peter Wingender over erfgoed en met architect Afaina de Jong over cultuur.
Datum: dinsdag 18 maart 2025
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: NYMA Makersplaats, Winselingseweg 16, Nijmegen
Tickets: € 7,50 (regulier) | € 1 (krap bij kas) ⁕ | aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl
⁕ ACN verwelkomt iedereen, ook geïnteresseerden met een kleine beurs. Ben je benieuwd naar dit programma, maar komt het financieel even niet uit? Met dit gereduceerde tarief bieden we je de mogelijkheid om toch deel te nemen.
Comments