De belangrijkste herontwikkeling in Nijmegen is die van het stationsgebied. Na jaren van achterstallig onderhoud en tussenoplossingen, wordt deze publieke entree van onze stad de komende jaren grondig verbouwd. Tijdens de Dag van de Architectuur vroegen we bewoners, forenzen en thuislozen hoe van het station een betere en uitnodigende verblijfsplek te maken. Onder leiding van Building Conversation gingen mensen met elkaar in gesprek om hun ervaringen en verwachtingen te delen. Kijk hier voor een indruk van de dag. Heb je meegedaan? Bedankt voor je deelname!
Filmverslag: Cinematic Discovery
Het Vlak
De gesprekken werden gevoerd rond een vlak van drie bij drie meter. Aan de hand van verplaatsbare objecten die steeds een gevoel of idee symboliseren, raakte je spelenderwijs met elkaar in gesprek over hoe je de plek ervaart en wat jij belangrijk vindt voor de toekomstige inrichting van ons stationsgebied. Ondanks de coronarestricties spraken de gespreksbegeleiders van Building Conversation 30 deelnemers verdeeld over zes gespreksrondes, een uiteenlopende groep Nijmegenaren van doelgerichte bezoekers tot toevallige passanten. Building conversation vatte de gesprekken samen in een aantal gedichten. De oogst van de gesprekken gebruiken we als input voor de discussie over het publieke karakter van het plein en de tunnel tijdens het programma De rechtvaardige stad.
De gedichten:
Troosteloosheid kan nog steeds als thuis voelen de verbinding is nietig goed zichtbaar en doet veel meer Voetballende bomen spelen met ons bewustzijn kan jij het doel openlaten voor een ander een zitplek vrijmaken voor een gesprek over het gebrek aan contact
Drukte, de wegen zijn gekreukeld iedereen ziet iets anders Soms grillig en spannend verankering is nodig geborgenheid voor de reizende onrust een doorgang voor de mieren en hun besognes Het stoot af hier in alle richtingen verkeer moet los voorrang geven aan ontmoetingen Verder dan van A naar B weten waarom wij met elkaar bewegen met het verkeer in de rug met de zon achter onze ogen
Het is geen plek om te zijn mensen zijn hier alleen om door machines vervoerd te worden De machines krijgen meer waarde als zij ruimte geven aan de mens
Bloemen ik wil mij verwonderen tussen de bloei van het mensengetij Wonen en reizen stromen en golven de kale stenen blinken van een grijze armoede Te veel beton in het oog van de mens die uit de intercity stapt op zoek naar de binnenstad
Indrukken van deelnemers:
"Samen iets doen of maken verbindt."
"Ik heb vandaag voor het eerst mensen leren kennen op het station."
"Change is good if you listen to the people."
"Op dit moment hebben mensen allemaal een verschillend beeld van hoe zij dit station zien, maar door in gesprek te gaan met elkaar merk je dat iedereen de verandering hetzelfde zou willen zien."
"Nijmegen kent veel mensen die kleur geven aan de stad. Ze moeten alleen niet verleid worden het stationsplein meteen te verlaten."
"Een leuk gesprek kan heel lang bij je blijven."
"Mensen moeten meer vertrouwen in elkaar krijgen en dit moeten we doen door meer gezelligheid op het station te creëren."
"It is like a blanket that both locals and visitors need to live with for warmth and comfort."
"Super leuke ervaring dit!"
Wil je ook je mening geven over hoe het Stationsgebied een plek wordt voor alle Nijmegenaren, de gastvrije entree die de stad verdient? Mail dan naar info@architectuurcentrumnijmegen.nl
Building Conversation
Building Conversation is een platform voor dialogical art, dat zich toelegt op de ontmoeting tussen kunst, gesprek en samenleving. Het platform ontwikkelt performances die zijn geïnspireerd op bestaande gesprekspraktijken van over de hele wereld; van indigenous communities in Nieuw-Zeeland en Canada, tot Occupy, Facebook en het wortelnetwerk van bomen. Het gesprek zelf wordt daarbij als kunstwerk opgevoerd.
Over de Dag van de Architectuur
De Dag van de Architectuur had dit jaar als thema ‘Architectuur/Klimaat’. Met tentoonstellingen, excursies en debatten door het hele land brengen lokale architectuurcentra, stadsambassadeurs, erfgoedinstellingen en bewonersinitiatieven betrokkenen met elkaar in gesprek over complexe ruimtelijke vragen.
Dit programma stond aanvankelijk gepland op 19 juni – de Dag van de Architectuur – maar werd vanwege coronabeperkingen verplaatst naar maandag 5 juli.
Comments