top of page

Leven in Lankforst

  • Foto van schrijver: ACN
    ACN
  • 14 feb
  • 2 minuten om te lezen

ACN café | 14.02.2025 | terugblik


Verslag: Irma van den Heuvel | Foto's: Olof Middelbeek

 

In februari stonden tijdens ACN café vijf verduurzaamde en opgeknapte maisonnettes aan de 14e en 43-46ste straat in Lankforst in de schijnwerpers. Voor dertig belangstellenden gaven vier experts op locatie bij de Nutsschool een interessante toelichting op de renovatie, de nieuwbouw en de landschappelijke inbedding.


Leefbaarheid en vitaliteit

Directeur Antoine Pekel en projectmanager Mark de Wit – beiden betrokken het renovatieproject vanuit Woonwaarts – vertelden over de noodzaak van de grondige aanpak, waarbij 24 maisonnettes volledig gerenoveerd zijn er bij 72 maisonnettes groot onderhoud is toegepast. Een ander woonblok maakte plaats voor 31 appartementen in hoger en smaller nieuwbouwcomplex. Ook lichtten ze toe dat er naast het verduurzamen en het treffen van voorbereidingen voor een toekomstige aansluiting op het warmtenet ook veel aandacht is geweest voor het verbeteren van de leefbaarheid en vitaliteit van de wijk Lankforst.

 

Zo kwamen op straatniveau zes ruimtes voor kleine bedrijvigheid zoals een kapper, schoonheidssalon, bakkerij en een ontmoetingsruimte. Door ook huurwoningen in het hogere segment aan te bieden, wordt bovendien gezorgd voor een diversiteit aan bewonersgroepen. Pekel en De Wit vertelden ook over de 120 gezinnen die bij het project betrokken waren. De meesten van hen bleven tijdens de renovatie in de woningen wonen. Van meet af aan was er daarom nauw overleg met de bewoners. Wat opvallend was: van de bewoners die wel hun huis verlieten keerde er niemand terug naar hun oude woning.



Opnieuw zichtbaar

Architect Bastiaan Buurman van OpZoom architecten schetste een helder beeld van het ruimtelijke en architectonische plan. Het ontwerp haakt in op natuurlijke grenzen in de wijk, zoals het oude Grand Canal dat behoorde bij Huize Dukenburg, het groene Duckenburgpad en het Maas-Waalkanaal, vertelde hij. Deze groene lijnen zijn door het nieuwbouwcomplex en de opgeknapte straten weer zichtbaar geworden. De entrees van de opgeknapte gebouwen voorzag de architect voor de herkenbaarheid van grote cijfers. Ook werkte hij op de gevels met kleurverschillen in wisselende patronen en bracht hij nestvoorzieningen aan voor vleermuizen en vogels. De bewoners particpeerden online, vertelde Buurman, omdat de ontwerpfase in de coronacrisis viel.

 

Groene oase

Landschapsarchitect Rob Aben vertelde tot slot over de inrichting van de openbare ruimte rondom het project. Een van de grootste opgaven daarbij was het concentreren van de parkeerplaatsen, waardoor er ruimte vrij kwam voor groen rondom de gebouwen. Hij liet zien hoe de groene Brink met zijn grote bomen een oase vormt tussen de appartementencomplexen.


Tijdens de rondleiding werden veel vragen gesteld over onder andere de brandveiligheid van de gevels en hoe de ontmoetingsruimte als huiskamer voor de buurt kan gaan functioneren. Na afloop troffen de deelnemers en sprekers elkaar nog voor een hapje en drankje bij de Nutsschool. 




Comentarios


© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2021 | Alle rechten voorbehouden

CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN)

Winselingseweg 16, U-74

6541 AK Nijmegen

06 11 62 02 17

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

OVER

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. 

Lees meer...

bottom of page