Tekst: Mieke Dings | Beeld: Bob Romijnders
De stad herbergt tal van architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten met uiteenlopende expertises en visies. In de serie ‘Nijmeegse ontwerpers aan het woord’ vertellen zij over hun werk. Ook laten ze hun licht schijnen op de stad, de toekomst van de stad en op het Nijmeegse architectuurklimaat. Deze keer: Bob Romijnders.

Bob Romijnders (Bob Romijnders Architectuur + Interieur) is er de man niet naar zich op zijn borst te kloppen. Liever niet zelfs. Maar na vele jaren ervaring durft hij wel te stellen dat hij en zijn team particuliere woningbouw in de vingers hebben en dat daar zijn passie ligt. Romijnders: “Grotere woningbouwprojecten of utiliteitsbouw zijn niets voor ons. Particuliere woningbouw is veel persoonlijker. Je kunt mensen echt gelukkig maken en dat geeft veel voldoening.”
Dat ervaarde hij onlangs weer toen hij het eerste ontwerp voor een villa in recreatiegebied de Berendonck aan de opdrachtgevers presenteerde. “Zo’n presentatie is natuurlijk een spannend moment. We hadden een 3d filmpje gemaakt dat je door het ontwerp heen leidt, alsof je thuis komt. Daar hadden we een nummer van Bruce Springsteen onder gezet. Dat was een schot in de roos: de opdrachtgevers bleken fan van Springsteen te zijn en werden helemaal emotioneel. Dat doet mij natuurlijk ook weer wat. Je gaat toch een soort relatie met elkaar aan.”
Romijnders probeert zich altijd zo goed mogelijk in zijn opdrachtgevers in te leven: “Hoe leven ze? Hoe komen ze thuis? Waar worden ze gelukkig van?” Daarbij helpt het dat hij goed kan schetsen, zegt zijn vrouw Wiebke Romijnders-Lukker, die van meet af aan de marketing en communicatie van het bureau verzorgt. “Ik zie opdrachtgevers soms echt met verbazing naar zijn schetsen kijken. En het mooie is dat ze altijd helpen om ideeën te concretiseren.” Zo’n gesprek met de opdrachtgevers bepaalt de plattegrond in grote lijnen. Romijnders: “Als een opdrachtgever graag met het gezin ontbijt, is het natuurlijk fijn als dat in de ochtendzon kan. Zo ontwerpen we van binnenuit.”
Speciale aandacht gaat daarbij uit naar zichtlijnen en de beleving tussen binnen en buiten. In het geval van de Berendonck villa ontwierp Romijnders bijvoorbeeld een zwembad dat door lijkt te lopen in een waterbassin buiten, dat op zijn beurt weer doorloopt in het meer. “Het geeft een gevoel van oneindigheid, dat wordt versterkt door grote glaspartijen en dakoverstekken.” Inspiratie haalt Romijnders uit de ontwerpen van – in zijn woorden – ‘koning’ Mies van der Rohe, maar ook uit die van Powerhouse Company en van Belgische architecten zoals Vincent van Duysen. Onder de indruk is hij ook van PS LAB, een bureau dat vermaard is om zijn lichtontwerpen. “Het gaat daarbij niet om de armaturen, maar om het spel met licht. Het is heel subtiel.”

Eigen stijl
Hoewel hij nu van modern en subtiel houdt, waren zijn eerste ontwerpen ongeveer het tegenovergestelde. Na het voltooien van de MTS en HTS ging hij aan de slag bij een bureau dat extravagante interieurs voor luxe woningen ontwierp. Romijnders: “Denk aan zuilen en gedrapeerde fluwelen gordijnen. Ik werkte er onder andere aan een groot jacht. Ik dacht dat ik het helemaal gemaakt had.” Trots presenteerde hij zijn werk aan de Academie van Bouwkunst in Tilburg, waar hij toen een deeltijdopleiding volgde. “Na mijn presentatie bleef het lang stil. Ze waren in shock. Daarna maakten ze me helemaal af.” Romijnders: “Mijn wereld stond op z’n kop. Hoe daar over architectuur gepraat en gedacht werd, dat conceptuele, dat kende ik totaal niet. Die opleiding heeft mijn blik geopend en me gestimuleerd mijn eigen weg te gaan.”
“Mijn wereld stond op z’n kop. (…) Die opleiding heeft mijn blik geopend.”
Kort daarop startte hij zijn eigen bureau en studeerde hij verder aan de Technische Universiteit Eindhoven. Romijnders: “Ik was heel gedreven en zag het helemaal voor me. Met teksten van Wiebke (zijn vrouw, red.) maakte ik een website en plaatste ik er een muziekje onder.” Grinnikend: “Het leek heel wat. In de werkelijkheid zat ik op een zolderkamertje in Beuningen en tekende ik alles met de hand. Mijn eerste opdrachten waren voornamelijk kleine aanbouwen. Ik plooide het werk om de colleges heen.” Zijn werkervaring maakte dat, toen hij in 2013 in crisistijd afstudeerde, als enige uit zijn jaar meteen als architect aan de slag kon. “In het begin pakte ik alles aan wat op mijn pad kwam en deed ik veel meer dan waar ik voor betaald kreeg. Ik moest en zou het tot een succes maken. Toen er meer opdrachten kwamen, heb ik er meteen een studievriend bijgevraagd. Hij werkt er nu nog.”
Een cruciale opdracht in de ontwikkeling van het bureau was de verbouwing van een boerderij in Winssen. De opdrachtgevers wilden een verbinding maken tussen hun boerderij en hun schuur. Ze drukten de architecten op het hart er geen glazen kom van te maken. Romijnders: “Ze dachten aan gemetselde muren en een rieten kap. Wij vonden dat het geheel danmeer op een villa dan op een boerderij ging lijken. En dus stelden we toch een glazen verbinding voor, maar dan wel voorzien van grote houten lamellen. Gelukkig wisten de opdrachtgevers te overtuigen om voor ons moderne ontwerp te gaan. Ze zijn nu hartstikke trots.” De aannemer van het project was zo tevreden met het proces dat hij Romijnders vervolgens vroeg om zijn jaren zeventig woning te verbouwen. “We hebben hier ook een hele moderne transformatie van kunnen maken en daarmee een heel ander publiek weten aan te trekken.”

Comfortzone
Nadat het bureau de zolderkamer in Beuningen verruild had voor een kantoor in Nijmegen, kwamen er langzamerhand ook meer opdrachten in de stad bij. Romijnders: “Een hele mooie opdracht was de uitbouw van een jaren dertig villa die in de jaren zeventig flink onder handen was genomen. Aan de voor- en zijkant hebben we de jaren dertig stijl zoveel mogelijk teruggebracht en versterkt. Tegelijkertijd hebben we de zijkant en achterkant door middel van grote glaspartijen naar de tuin toe geopend. Zonneschermen hebben we in het dak weggewerkt. Als je daar nu zit, heb je een permanent vakantiegevoel.” Naast deze renovaties, realiseerde het bureau de afgelopen jaren ook verschillende nieuwbouwvilla’s. Romijnders: “Het voordeel van nieuwbouw is natuurlijk dat je alles precies zo kunt dimensioneren en wegwerken als je wil. Bij renovaties is dat soms meer puzzelen.”

Terwijl de schetspen is gebleven, heeft het bureau de laatste jaren flink geïnvesteerd in software die opdrachtgevers een zo realistisch mogelijke 3d presentatie van het ontwerp biedt. Romijnders: “Niet iedereen kan door tekeningen heen kijken. Zo’n super realistische presentatie helpt opdrachtgevers een ontwerp echt te doorvoelen. Het geeft een idee van de afmetingen, lichtinval, uitzicht. Het maakt keuzes, ook wat interieur betreft, inzichtelijk.” De uitgebreide materialenkast in de kelder van het kantoor doet de rest. In de toekomst wil Romijnders op deze manier ook, in samenwerking met een tuinarchitect, tuinontwerpen kunnen presenteren.
“Hoe mooi is het dat je op een zeker moment zo ver bent dat je kunt zeggen: dit is wat wij doen en dat mensen je ook daar voor weten te vinden.”
De focus ligt hoofdzakelijk op particuliere woningbouw, hoewel ze een uitstap naar meer commerciële projecten zeker niet schuwen. De architecten ontwierpen eerder ook het gebouw van restaurant Brass in Nijmegen-Noord en de transformatie van Trianon tot wijnbar Buskens. Maar hun hart ligt toch het meest bij de luxe woningbouw. Romijnders kan, desgevraagd, niet eens een project in Nijmegen bedenken waar hij wel aan zou willen werken. Zijn vrouw, Romijnders-Lukker glimlacht: “Hoe mooi is het dat je op een zeker moment zo ver bent dat je kunt zeggen: dit is wat wij doen, hier zijn wij goed in en dat mensen je ook daarvoor weten te vinden.” Romijnders knikt instemmend en bedenkt dan toch: “de renovatie van het Valkhofmuseum van Ben van Berkel. Het zou zwaar buiten mijn comfortzone zijn maar daar zou ik zeker geen nee tegen zeggen.”
De vraag van Bob Romijnders aan de ontwerper in de volgende aflevering van deze serie: Als je één plek/pand in Nijmegen volledig zou mogen herontwikkelen, welke plek/welk pand zou dat zijn en wat zou je ermee doen?

Comments